Μαχητής Πετρούπολης

 

Έδωσε τις απαντήσεις του σε όλα ο Δήμαρχος! (vid.)


Οι κατασχέσεις περιουσιών, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, τα οικονομικά του Δήμου ήταν τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στους εκπροσώπους Τύπου ο Δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος λίγες ημέρες πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ζήτησε την απαλλαγή των Δήμων με νομοθετική ρύθμιση από τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν προβαίνουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από οφειλέτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Για το θέμα της χωματερής επισήμανε πως πλέον έχει αποκτήσει πολύ σοβαρές διαστάσεις για την υγεία των κατοίκων, όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του δυτικού τομέα Αθηνών.
Πάγια θέση και συνεχής επιδίωξη της δημοτικής αρχής  είναι να κλείσει άμεσα και οριστικά ο "ΧΥΤΑ Φυλής", να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών και να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Για τα οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος υπογράμμισε ότι οι επιχορηγήσεις από την κεντρική διοίκηση έχουν περιοριστεί κατά 60-65%, ενώ δεν τους αποδίδονται ούτε τα ποσά από τους παρακρατηθέντες πόρους.
Ο δήμαρχος Πετρούπολης μίλησε και για την υπόθεση του Ποικίλου Όρους και τις διεκδικήσεις από το Ιερό Ναό «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» Λαμίας και υποστήριξε ότι πάση θυσία πρέπει να εκδιωχθούν οι καταπατητές δημόσιας γης και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας των εδαφών του ορεινού όγκου.
Τέλος ο δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για πιο ειδικά θέματα.
Αναλυτικά η εισήγηση του δήμαρχου Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου στη συνέντευξη Τύπου είχε ως εξής:
«Διανύουμε μία ακόμη πιο σκληρή περίοδο, λόγω της φτωχοποίησης που έχει υποστεί ο λαός μας, συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων και της πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ηπιότερη, λιγότερο επώδυνη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που διαδέχτηκαν τα ριζοσπαστικά συνθήματα κατάργησης των μνημονίων, έχουν αποδειχτεί πέρα για πέρα απατηλές.
Ο λαός που όλα αυτά τα χρόνια έχει πληρώσει βαριά τις πολιτικές της Ε.Ε και των εκάστοτε κυβερνήσεων, πίστεψε πως η πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του δήθεν αντιμνημονιακού μετώπου, θα του έδινε μία ανάσα στην σκληρή καθημερινότητα που ζει.  Εξάλλου, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε σκόπιμα να διαμορφωθεί η ψευδαίσθηση για ανάκτηση των απωλειών, για αποκατάσταση δικαιωμάτων.
Δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικά, απανωτά πλήγματα στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Σήμερα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και η απογοήτευση, η άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι.
Η σημερινή κατάσταση είναι παντού εκρηκτική. Στα εργασιακά η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη, στον τομέα της Υγείας επικρατούν οι τεράστιες αναμονές στα νοσοκομεία και οι εγκληματικές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πληρώνουν ακριβά το “δικαίωμα” στην παιδεία κ την μόρφωση. Οι Δήμοι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Τι έφερε ο Καλλικράτης
Η πολιτική που υλοποιείται σήμερα στους Δήμους είναι απόρροια αφενός της υλοποίησης του Καλλικράτη, αφετέρου της πολιτικής της Ε.Ε και των κυβερνήσεων. Πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες.
Η οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι δήμοι τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί και θα ενταθεί κι άλλο στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να προωθηθεί αποτελεσματικότερα η βασική πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή συγκυβέρνηση για ένταση της ανταπόδοσης, των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων.
Πρόσφατη εξέλιξη που αφορά τα οικονομικά των Δήμων είναι το εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών, που καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να στείλουν μία σειρά οικονομικά στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, αποθεματικά κ.α.
Το συγκεκριμένο αίτημα του Υπουργείου είναι μάλλον παραπλανητικό, αφού έτσι κι αλλιώς τα στοιχεία αυτά τα έχει το υπουργείο μέσα από τους ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου που έχει επιβάλει στη λειτουργία τους. Από αυτή την άποψη, αυτή η τακτική μάς προκαλεί δικαιολογημένα ερωτηματικά και ανησυχία, γιατί είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλη του 2015, όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών, στους δήμους και τις Περιφέρειες.
Από τη μεριά, ως δημοτική αρχή, όπως και το 2015, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία δέσμευση των χρημάτων του δήμου μας, γιατί αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και κατά συνέπεια δεν θα στείλουμε κανένα στοιχείο που θα διευκολύνει το σκοπό αυτό.
Στον Δήμο μας τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κάνουν αρκετά δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών. Από τη μία οι ανάγκες τους αυξάνουν (ένταξη των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, πρόσβασή τους σε δράσεις του Δήμου κλπ.), από την άλλη το κράτος προβαίνει στις μειώσεις εσόδων προς τους Δήμους, σε πάγωμα προσλήψεων και άρα υποστελέχωση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δημοτών τους. Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα τεχνικής φύσης αφού η μεγάλη έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί τροχοπέδη για την επισκευή ή κατασκευή έργων (π.χ. επισκευή πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά έργα, ανέγερση εγκαταστάσεων για στέγαση σχολείων, παιδικών σταθμών, γηπέδων κλπ).  

Τα οικονομικά του δήμου
Πώς έχουν εξελιχθεί τα οικονομικά του Δήμου τα τελευταία 5 χρόνια:
-    τα έσοδα από τους ΚΑΠ (η κρατική χρηματοδότηση που προορίζεται για τις λειτουργικές δαπάνες) έχουν μειωθεί κατά 65%,
-    αντίστοιχα τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ (η χρηματοδότηση που προορίζεται για τα έργα) έχουν μειωθεί κατά 60%. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2010 η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, μόνο για ΣΑΤΑ, ήταν 1.100.000.000 ευρώ, ενώ σήμερα είναι μόλις 180.000.000 ευρώ!
-    δεν αποδίδονται στο Δήμο οφειλόμενα ποσά, ενώ ταυτόχρονα μία σειρά φόροι, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει, όπως μέρος του ΦΠΑ δεν αποδίδονται στους Δήμους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων.
-    φυσικά, υπάρχουν και μία σειρά άλλα ποσά είτε από την κυβέρνηση, είτε από την Περιφέρεια που δεν αποδίδονται εγκαίρως στο Δήμο, προκαλώντας έτσι αρκετά λειτουργικά προβλήματα, όπως η ΣΑΤΑ και το τέλος Λαϊκών Αγορών.

Το προσωπικό του Δήμου
Η κατάσταση όμως είναι εκρηκτική και στο προσωπικό του Δήμου. Ο αριθμός των  εργαζομένων σε σχέση με τις ανάγκες που πρέπει ο Δήμος να καλύπτει είναι πέρα για πέρα δυσανάλογο, αφού το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η  απαγόρευση της Τρόικα και της κυβέρνησης στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η μείωση που έχει υποστεί το δυναμικό των υπαλλήλων είναι της τάξης του 60% σε σχέση με το 2010. Η μείωση, μάλιστα, αφορά κατά κύριο λόγο τους χειρώνακτες εργαζόμενους. Αυτούς που απασχολούνται στα τεχνικά συνεργεία και στη καθαριότητα, εκεί δηλ. που επί της ουσίας καλύπτονται οι ανάγκες που αφορούν άμεσα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης. Πώς να διατηρηθεί η πόλη καθαρή όταν δεν έχεις τους απαραίτητους οδοκαθαριστές; Πως να αποκατασταθούν έγκαιρα οι λακκούβες στους δρόμους, οι φθορές στα σχολεία με 2 οικοδόμους, 2 σιδεράδες και 1 ελαιοχρωματιστή;

Κοινωνική Πολιτική
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης στο Δήμο δηλώσαμε ξεκάθαρα πως μέσα από τη διαχείριση που κάνουμε, διεκδικούμε και προσπαθούμε να δίνουμε ανάσες στο λαό της πόλης μας, σε μικρό ή σε πιο μεγάλο βαθμό, προκειμένου να ανακουφιστεί από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
 Τι σημαίνει αυτό:
-    Στα πλαίσια της πολιτικής ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης διατηρούμε τους συντελεστές των δημοτικών τελών σε όσο το δυνατόν χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι συντελεστές στα δημοτικά μας τέλη είναι από τους χαμηλότερους σε όλη την Αττική. Επίσης, είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που απαλλάσσονται πλήρως όλες οι ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και του αγώνα μας για κατάργηση κάθε ανταποδοτικότητας, σε πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε την απαλλαγή και των μακροχρόνια ανέργων.
-    Είμαστε, επίσης, από τους απειροελάχιστους Δήμους όπου όλα τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας. Με αρχή τη θέση μας ότι στην προσχολική αγωγή τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
-    Στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις τα παιδιά και οι ενήλικες συμμετέχουν δωρεάν ή με χαμηλή συνδρομή αντίστοιχα, προκειμένου ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να μην αποτελεί εμπόρευμα στο οποίο ο λαός δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση.
-    Τέλος, εντείνουμε τον αγώνα μας για το πάγωμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών στους εργαζόμενους και τους άνεργους της πόλης μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αποφασίσει να μην προχωρήσει ο Δήμος σε καμία κατάσχεση, που αφορά τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας, καθώς και να κοινοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα αρμόδια Υπουργεία, με την απαίτηση να αποδεσμεύσουν τις Υπηρεσίες από τις κυρώσεις, στην περίπτωση που αυτές δεν προβούν σε κατασχέσεις.
Όλη μας η πολιτική, λοιπόν, έχει σκοπό να απαλλάξει στο βαθμό που μπορεί και να ανακουφίσει οικονομικά, αλλά και με κάθε έμπρακτο τρόπο τον λαό της πόλης.

Εξυγίανση και ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί
Τα  οικονομικά στοιχεία που αναφέραμε προμηνύουν την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος την χρονιά που μας έρχεται. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια κάνουν λόγο ως «λύση» στη συνεχή υποχρηματοδότηση στους Δήμους  την «οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια» του θεσμού.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση ψήφισε Προϋπολογισμό για το 2017 που περιλαμβάνει την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 3,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2016, η οποία θα προέλθει ουσιαστικά από την αύξηση της φορολογίας, που θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Περιφέρεια, η οποία στον Προϋπολογισμό της από τα  1,5 δις ευρώ, μόνο τα 40 εκατ. διαθέτει για έργα. Βέβαια, για τα αναγκαία, για παράδειγμα, αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα όχι μόνο δεν βρίσκουν πόρους, αλλά κι αυτά προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για έργα που υπηρετούν σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Εκεί οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι, ξεπερνούν γραφειοκρατίες και φυσικά οι πόροι υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του όρμου του Φαλήρου, όπου με συνοπτικές και ταχύτατες διαδικασίες προκήρυξαν διαγωνισμό για έργα 150 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι πρόσφατες αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι πόροι δεν υπάρχουν και προτείνουν την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που πρέπει να βρουν οι Δήμοι. Άραγε αφού οι τρόποι εισροής εσόδων των Δήμων είναι δύο, οι κρατικές επιχορηγήσεις και η τοπική φορολογία, τι εννοούν όταν λένε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που προωθείται η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης; Αυτά δεν είναι άλλα από το ιδιωτικό κεφάλαιο, το δανεισμό, τις συμπράξεις με ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, το νομικό οπλοστάσιο που έχει θεσπιστεί για τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των δήμων είναι τέτοιο που επιδιώκει την απόλυτη συμμόρφωση των δήμων με τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Έτσι, για όποιον Δήμο αδυνατεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του επέρχεται η υπαγωγή στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Τι σημαίνει αυτό;
1.  Άμεση εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δήμοι οφείλουν να προχωρούν σε κατασχέσεις.
2.  Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, που πρακτικά συνεπάγεται την  παράδοση μιας σειράς υπηρεσιών σε ιδιώτες και σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού πλέον δεν θα μπορούν να τις λειτουργήσουν οι δήμοι με το προσωπικό που απαιτείται.
3.  Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, δηλαδή αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
 Τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο από τις επιπτώσεις που θα επωμιστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, πρώτα απ΄ όλα με τη στέρηση υπηρεσιών και έργων, αλλά και με την αύξηση στη φορολόγησή τους.
Με δεδομένη, φυσικά, την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται ήδη οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας δεν αποκλείεται για κανέναν σύντομα να βρεθεί στη μέγγενη του προγράμματος της δήθεν εξυγίανσης. Εξάλλου, ήδη έχουν ενταχθεί Δήμοι, λόγω της αδυναμίας να ισοσκελίσουν τους Προϋπολογισμούς τους.
    
Ο προϋπολογισμός του 2017
Το 2017 θα είναι άλλη μία χρονιά ενταγμένη στην καπιταλιστική κρίση. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιδίωξη της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την κρατική χρηματοδότηση στο ελάχιστο κατώτερο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την περσινή χρονιά για τον Δήμο μας η χρηματοδότηση του κράτους σε σχέση με την ανταποδοτικότητα ήταν στα ποσοστά 60 – 40%. Κάτι που είναι άρρηκτα δεμένο με την πολιτική που ακολουθούμε. Για το 2017 το ποσοστό χρηματοδότησης του κράτους ή από άλλους φορείς μειώνεται στο 52% και το ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από τις τσέπες του λαού ανεβαίνει στο 48%, αποτέλεσμα της μείωσης στις κρατικές επιχορηγήσεις.
Με δεδομένα αυτά, στον τομέα των έργων γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια τόσο από την πλευρά μας, όσο και από τις Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου μία σειρά από έργα να χρηματοδοτηθούν από άλλους φορείς.
Να σας δώσω μία εικόνα για τα έργα που ολοκληρώθηκαν από το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2016.     
- Τα αντιπλημμυρικά έργα της οδού Συρράκου και ο καθαρισμός φρεατίων.
- Το «εξοικονομώ» στα σχολεία, δημοτικά κτίρια και φωτισμό με λάμπες LED (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).
- Η εργολαβία στα σχολεία από τη ΣΑΤΑ σχολείων.
- Έγιναν από το Πράσινο Ταμείο ανακατασκευές σε δυο παιδικές χαρές (Κων/λεως & Παναγίτσα), οι οποίες πήραν και πιστοποίηση καταλληλότητας, ενώ παρεμβαίνουμε και σε όλες τις άλλες με ανοιχτή συνεχόμενη εργολαβία.
- Δημοπρατήθηκε ο νέος παιδικός σταθμός από την Περιφέρεια, στην συμβολή των οδών Θράκης και Κερασόβου.
- Η ανακατασκευή των περιφράξεων των αθλητικών χώρων.
- Η παρέμβασή μας στο Άλσος (νέοι πάγκοι, νέες παιδικές χαρές, χώροι για το τρέξιμο των συμπολιτών μας) έχει ολοκληρωθεί.
- Οι παρεμβάσεις μας στους χώρους πρασίνου στην πλατεία Ηρώ και στην πλατεία Θεσσαλίας και Ελαιών.
- Το έργο του γηπέδου Αλκυών από τον ΑΣΔΑ (τάπητας, καθαρισμός, κερκίδες, φωτισμός).
- Το 18ο νηπιαγωγείο που λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2016.
- Ανακατασκευάστηκε ο τάπητας του γηπέδου μπάσκετ του 5ου Λυκείου & ΕΠΑΛ με εργολαβία του Δήμου.
- Αποκαταστάθηκαν τα πεζοδρόμια στην Διγενή Ακρίτα & Βορείου Ηπείρου, διαμόρφωση και καθαρισμός του ρέματος Γιώργιζα χωρίς να έχουμε πάρει ακόμη ούτε ευρώ από την Περιφέρεια, από τις πλημμύρες του Οκτώβρη του 2015 παρά του ότι η μελέτη είναι έτοιμη από το 2015.
- Αποκαταστάθηκαν οι στάσεις λεωφορείων σε όλη την Πετρούπολη.
- Σοβαρές παρεμβάσεις έγιναν και στο Δημοτικό Κοιμητήριο.

Τα νέα έργα
Επίσης, έχουμε εντάξει σε φορείς νέα έργα. Πιο αναλυτικά είναι:
1. Μελέτη αποκατάστασης πρανών στο πρώην λατομείο «Γρηγορίου». Υπάρχει προγραμματική σύμβαση 35.000 € με την Περιφέρεια.
2. Καμίνι (2.535.000€ είναι για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια).
3. Παιδικές χαρές 200.000€ στην Περιφέρεια.
4. Ασφαλτοστρώσεις 1.100.000 € στην Περιφέρεια.
5. Μπετόδρομοι (10) 451.000 €.
6. Αποτρεπτικές παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις από πλημμύρες 200.000 €.
7. Αναβάθμιση Δημοτικού Φωτισμού σε λεωφορειόδρομους 880.000 €.
9. Συντήρηση κλειστών γυμναστηρίων 150.000 €.
10. Τέλος, ξεχωριστής σημασίας είναι το έργο που αφορά τη διάνοιξη της οδού Ελαιών, που εδώ και σαράντα χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να μπορέσει να γίνει κανονικός δρόμος και πετύχαμε να γίνει με εργολαβία μέσα στο 2017.
Γενικότερα, για μία σειρά έργα έχουμε απευθυνθεί σε διάφορους φορείς (ΑΣΔΑ, ΟΣΚ,ΓΓΑ...). Από εκεί και πέρα, καθημερινά σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού βρισκόμαστε σε επαφή με Υπουργεία και Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Ελέγχου Προγραμμάτων, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα σε χρηματοδότηση. Εξάλλου, η άποψή μας είναι ότι υπάρχει η ανάγκη να διεκδικούμε χρηματοδοτούμενα έργα, εφόσον γίνονται με χρήματα, που έχουν προέλθει από την φορολογία του ελληνικού λαού, θα πρέπει να υλοποιούνται προς όφελός του και ο ίδιος να τα απολαμβάνει δωρεάν.

Παροχές στους πολίτες
Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για εμάς, ως Δημοτική Αρχή, είναι να διευρύνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, των ανέργων, συνολικά του λαού της πόλης.
Θα ξεκινήσω με τις ποικίλες παροχές στους απόρους συνδημότες μας μέσω της Αποθήκης Τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, του Συμβουλευτικού Σταθμού για την παροχή ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας και περίθαλψης στους ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους δημότες με τη συνεργασία φαρμακείων της πόλης, του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), το οποίο υποστηρίζει δράσεις Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους ωφελούμενους.
Επίσης, παρέχεται οικονομική ενίσχυση, μεταξύ άλλων και με την πληρωμή λογαριασμών ενοικίων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, με την ενίσχυση των φορέων της πόλης μας που στηρίζουν τους άπορους συνδημότες μας, όπως επίσης και με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συμπολίτες μας. Ενταγμένοι στον “Άξονα 9” και στα “Κέντρα Κοινότητας”
Το 2015 αλλά και τη φετινή χρονιά πήραμε μία σειρά πολύμορφες πρωτοβουλίες για τα λαϊκά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Το 2016 διοργανώσαμε καμπάνια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με συζητήσεις, συναυλίες και πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο συζητήσαμε το ζήτημα της ανεργίας και αποφασίσαμε σε μία σειρά μέτρα – δράσεις και σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Αντίστοιχο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ανοίξαμε μαζί με όλη την μαθητική, εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα για το μείζον ζήτημα της παιδείας. Τέλος, αναφέρθηκα και παραπάνω στην απόφαση που πήραμε προκειμένου ο Δήμος μας να μην προχωρήσει σε καμία κατάσχεση, που αφορά τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας.

Διεκδικήσεις
Γνωρίζουμε πολύ καλά, όχι μόνο όπως έχουμε ξαναπεί ότι τα αδιέξοδα για το λαό που γεννά το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα δε μπορούμε αντικειμενικά να τα λύσουμε, γνωρίζουμε επίσης και ότι δεν φτάνει η βούληση η δική μας για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.  
Καθοριστικός είναι ο ρόλος και η παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γιατί μπορεί να αναχαιτίσει τα νέα μέτρα και τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, να αμφισβητήσει το δρόμο ανάπτυξης, που μετατρέπει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας σε εμπόρευμα.
Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε γενναία και επαρκή αύξηση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, για την ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων και για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταργήσει τους μηχανισμούς ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας των δήμων.
Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει τις προσλήψεις στους Δήμους.
    
Με αυτή τη γραμμή, ως Δημοτική Αρχή, στηριζόμενη από το ΚΚΕ, στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χεριά και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της.
Καλούμε το λαό της πόλης μας να μην εγκλωβιστεί στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Γιατί αυτό είναι που ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ
Το πρόβλημα των διεκδικήσεων της λεγόμενης έκτασης «Πεύκα Βέρδη» από τον Ιερό Ναό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” Λαμίας απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες, τόσο ιδιοκτησιακά, όσο και σε επίπεδο χρήσεων γης, τον Δήμο Πετρούπολης τους όμορους Δήμους Περιστερίου, Χαϊδαρίου, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας επιχειρεί να αποσπάσει από το Δημόσιο μεγάλο τμήμα της έκτασης αυτής και ζητά να αναγνωρισθεί αποκλειστικός κύριος σε ένα μεγάλο τμήμα του, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Έχει υποβάλει ήδη στο Κτηματολόγιο δηλώσεις κυριότητας 7.200 στρεμμάτων στη Δυτική Αθήνα, από τα οποία 3.200, αδόμητα και δομημένα, βρίσκονται στην Πετρούπολη και τα υπόλοιπα 4.000 σε γειτονικούς μας δήμους. Έχει υποβάλει δε ενστάσεις και διεκδικεί 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι) και 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου. Διεκδικεί δηλαδή πλατείες, αθλητικά πάρκα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλους αθλητικούς και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης και ανήκουν σε εκατοντάδες κατοίκους της Δήμου μας, αμφισβητώντας ευθέως την κυριότητά τους.
Ο Ιερός Ναός, στις αγωγές στις οποίες έχει προχωρήσει στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών και ζητά να αναγνωρισθεί ως αποκλειστικός κύριος αδόμητης έκτασης επιφάνειας 60.472 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, ενώ στις αντίστοιχες κατά του Δήμου Περιστερίου διεκδικεί τις 33 συνολικά πλατείες του Δήμου. Οι αγωγές, μετά από δύο αναβολές και λόγω συνάφειας των θεμάτων, ορίστηκαν να εκδικασθούν στις 7 Φεβρουαρίου 2016.
Ως Δημοτική Αρχή, όλο αυτό το διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους νομικούς συμβούλους του κράτους, με τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας, του Κτηματολογίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών, πάντα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Μετά από πιέσεις που έχουμε ασκήσει, καταφέραμε η Κτηματική Υπηρεσία να υποβάλει δήλωση των διεκδικούμενων εκτάσεων στο Κτηματολόγιο και να γίνει επίσπευση της διαδικασίας σχετικά με την έκδοση της οριστικής απόφασης από το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α -πρώην ΣΧΟΠ), με στόχο να σωθούν τα 100 αδόμητα στρέμματα της Αγ. Τριάδας ως δασικά αναδασωτέα.
Στο διάστημα αυτό έχουμε προβεί σε συγκεντρώσεις του λαού της πόλης, ενώ στην πρόσφατη σύσκεψη που διοργανώσαμε με τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης, για το επίμαχο ζήτημα, αποφασίσθηκε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα, οι πολίτες, οι φορείς, τα σωματεία, οι επιτροπές αγώνα, να διεκδικήσουμε να δοθεί οριστική πολιτική λύση στο μείζον αυτό θέμα (η ευθύνη βαρύνει αναδρομικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις) με νομοθετική ρύθμιση ή με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο. Πρέπει πάση θυσία να εκδιωχθούν οι καταπατητές της δημόσιας γης, να αποτραπεί η καταπάτηση και ιδιωτικοποίησή της και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας της περιοχής του Ποικίλου Όρους.
Το κύριο για εμάς και αυτό που πρέπει να κατανοηθεί από κάθε έναν πολίτη είναι ότι όσο στο υπάρχον σύστημα το περιβάλλον αντιμετωπίζεται με γνώμονα το κέρδος και ως μέσο επιχειρηματικής δράσης, τόσο θα βρίσκουν τόπο διεκδικήσεις από ιδιώτες, σε άλση, σε κοινόχρηστους χώρους, με λίγα  λόγια στην περιουσία του λαού σε όλη την Ελλάδα.

 


 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πετρούπολης απάντησε και σε ερωτήσεις που του απεύθυναν οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ. Οι κυριότερες απαντήσεις του Δημάρχου ήταν:
-    Για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου
Ο κ. Σίμος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους Δήμους να δώσουν εκ νέου τα ταμειακά διαθέσιμα στον Ενιαίο Λογαριασμό της ΤτΕ, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο Δήμος όπως είχε συμβεί και την πρώτη φορά. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή την στιγμή είναι στα 2,5 εκατ. Ευρώ, αλλά αυτά αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως ο Δήμος επιθυμεί.

-    Για την οικοδόμηση ιδιόκτητου Δημαρχείου
Ο Δήμος στερείται ιδιόκτητων οικοπέδων. Είχε γίνει μια προσπάθεια από προηγούμενη διοίκηση να δεσμευτούν τα ορφανά οικόπεδα, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που γράφονται ή ακούγονται. Είναι ελάχιστα αυτά που δεν υπάρχει ιδιοκτήτης και ακόμη λιγότερα αυτά που μπορείς να αξιοποιήσεις. Δεν αρκεί η έκτασή τους για να οικοδομήσεις δημαρχείο, αρά ο δήμος κοιτάζει και την υπόθεση ανταλλαγών.  Ο χώρος που έχει η δημοτική αρχή σαν σκέψη για να οικοδομηθεί το νέο Δημαρχείο είναι τα οικόπεδα Φαρμάκη που είναι κάτω από το καμίνι.


-    Για τη διεκδίκηση του Μετρό
Η Αττικό Μετρό ξεκαθάρισε ότι η γραμμή 2 δεν μπορεί να αλλάξει και ο πιο κοντινός σταθμός για την Πετρούπολη θα είναι στου Λακιώτη.


-    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Όλες οι προτάσεις που έγιναν από πολίτες και φορείς της πόλης αξιολογήθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και συγκοινωνιολόγο. Μικρές παρεμβάσεις που ήταν και προτάσεις δημοτών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αφορούν αλλαγές σημάτων κυκλοφορίας και χρήσης οδών. Κάποιες άλλες παρεμβάσεις για την Πετρούπολεως όπως πεζοφάναρα, η κολωνάκια στη διαχωριστική γραμμή της λεωφόρου έχουν δρομολογηθεί.


-    Για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την χωματερή
Είναι θέση του Δήμου Πετρούπολης χρόνια τώρα για κλείσιμο της Φυλής, αλλά ως δημοτικό συμβούλιο υπάρχει και ένα διαφορετικό σχέδιο λειτουργίας όλου του συστήματος ανακύκλωσης. Υπάρχει μελέτη που καθορίζει τον τρόπο που θα γίνει η ανακύκλωση που θα τοποθετηθούν οι κάδοι και έχει αποσταλεί αίτημα χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό (κάδοι , απορριμματοφόρα) από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.  
Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι θέμα τεχνικό, αλλά πολιτικό. Πως βλέπεις τη διαχείριση ως κράτος. Τη βλέπει ως μπίζνα, ή προς όφελος και  εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.


-    Για τον Βοτανικό Κήπο και εναλλακτική πρόταση για την οικοδόμηση στο χώρο Δημαρχείου.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης στον Βοτανικό Κήπο, αλλά ως δημοτική αρχή προτίθεται να επαναλειτουργήσει το Βοτανικό Κήπο.

-    Για την κατάσταση με τα πεζοδρόμια της Πετρουπόλεως και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων.
Ο κ. Σίμος υποστήριξε ότι τα καταστήματα τηρούν τους πολεοδομικούς όρους και κάνουν κανονική χρήση της πρασιάς των οικοπέδων τους και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν λόγο να παρέμβουν.


επιστροφή στην κορυφή