Μαχητής Πετρούπολης

 

Αποκαλυπτήρια μνημείου της 8ης Μάρτη!

 
Τη γυναίκα, τη μητέρα, την αγωνίστρια, αυτή την ηρωΐδα κάθε ανθρώπου από την πρώτη μέρα της ζωής του, ως την τελευταία τίμησε το Σάββατο 11 Ιουνίου ο Δήμος Πετρούπολης με τα αποκαλυπτήρια μνημείου της ΟΓΕ στην πρώην πλατεία Πανοράματος και νυν 8ης Μάρτη! 
 
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, προς τιμήν των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα παρουσία του Δημάρχου Βαγγέλη Σίμου, της προέδρου της ΟΓΕ Μαιρήνη Στεφανίδη και της Σοφίας Βλάχου ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Γυναικών της πόλης μας. 
 
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του τοπικού Συλλόγου της ΟΓΕ να δοθεί το όνομα 8η Μάρτη σε πλατεία της πόλης, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει να γνωρίζουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι νέες, κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης, την ιστορία των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στην ακούραστη δράση και την καθημερινή διεκδίκηση του Συλλόγου Γυναικών Πετρούπολης, τονίζοντας πως μια σειρά αποτελέσματα ήρθαν και μέσα από το δικό τους αγώνα. Για παράδειγμα, η εξασφάλιση θέσης στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, αλλά και η δημιουργία του δεύτερου ιδιόκτητου δημοτικού παιδικού σταθμού, έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί τον Ιούλη και αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη κάλυψη του δικαιώματος κάθε παιδιού στην Προσχολική Αγωγή. Επίσης, υπενθύμισε τη στελέχωση των ιατρείων του ΙΚΑ με ειδικότητες γιατρών μέσα από μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συνεχίζονται προκειμένου να καλυφθούν και ειδικότητες που λείπουν, όπως αυτές κυρίως παιδιάτρων και καρδιολόγου.
 
Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, επισήμανε πως πρόκειται για την πρώτη πλατεία της χώρας στην οποία δίνεται το όνομα της 8ης Μάρτη, ευχαριστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανταπόκρισή του και όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία του μνημείου. Υπενθύμισε ότι η εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο που η ΟΓΕ «γιορτάζει» τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της και σημείωσε πως πίσω από κάθε κατάκτηση των γυναικών όλα αυτά τα χρόνια μπορεί κανείς να βρει τον αγώνα και τη συμβολή της. Αναφερόμενη στην επίθεση που δέχονται σήμερα αυτές οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών, τόνισε πως ό,τι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει χαθεί για πάντα. Μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα της ΟΓΕ προς τις γυναίκες του λαού, πως η δική τους αγωνιστική και μαχητική στάση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να κρίνει το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.
 
Ένα λιτό μνημείο με το σύνθημα αυτό και την υπογραφή της ΟΓΕ έχει στηθεί στην πλατεία. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την πρόεδρο της ΟΓΕ και την Σοφία Βλάχου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών της πόλης, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τις αγωνίστριες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ανθή Ζορμπά, Ζαχαρούλα Κανέλλη, Θανάσης Φιλίππου και Νίκος Μαλαθρίτης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Ψυρρόπουλος, Γιώργος Τσιακίλος,  Θοδωρής Λάππας, επικεφαλής της παράταξης Πετρούπολη Μαζί,  Χρήστος Κυριάκος και Βούλα Αγγελοπούλου και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Γιώγος.
Παρόντες επίσης οι πρόεδροι του Συλλόγου Ποντίων και του Προφήτη Ηλία, αλλά και η Ένωση Γονέων Πετρούπολης που εκπροσωπήθηκε δια του αντιπροέδρου της Μάνου Συλλιγνάκη!
 
Έλαμψαν μία ακόμη φορά δια της απουσίας τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστεράς, που οι τελευταίοι δεν μας έχουν συνηθίσει να μην τιμούν τους αγώνες των γυναικών!
Απών και ο πρώην δήμαρχος Στέφανος Βλάχος, που επί θητείας του δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη πλατεία, ο οποίος περιορίστηκε σε ανάρτηση στο FB, αναφέροντας ότι δεν κλήθηκε από τη δημοτική αρχή που προσπαθεί να καπηλευτεί τα δικά του έργα!
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

επιστροφή στην κορυφή