Μαχητής Πετρούπολης

 

Δ. Πετρούπολης: Ευθύνες στην Περιφέρεια

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πετρούπολης κάνει μια καταγραφή των προβλημάτων και ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση και την περιφέρεια που όπως χαρακτηριστικά τονίζει θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την περιουσία των πολιτών και τέλος αναφέρει όλες τις ενέργειες και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχει πάρει από το 2012.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:  

Την Πέμπτη 22/10, γίναμε για μία ακόμη φορά αποδέκτες των σοβαρών επιπτώσεων των ισχυρών βροχών και στο Δήμο μας. Οι επιπτώσεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, και αποτελούν απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποδείχτηκαν περίτρανα οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και η περιφέρεια για αυτήν την κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την περιουσία των λαϊκών οικογενειών.

Η πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν προτάσσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας επειδή κριτήριο για την επιλογή ενός έργου είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια πέρυσι, μέσα από τον Προϋπολογισμό της έδινε κονδύλια και ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ταυτόχρονα έδινε ψίχουλα για τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, όπως για τα αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας συνολικού ποσού μόλις 1.100.000 ευρώ!

Στον Δήμο μας παρά το γεγονός ότι από το 2012 δώσαμε μεγάλη βαρύτητα σε έργα αντιπλημμυρικά, με τοιχία αντιστήριξης που κατασκευάσαμε περιμετρικά στο Ποικίλον Όρος, με καθαρισμούς όλων των φρεατίων της πόλης (2345 φρεάτια) – που κάνουμε κάθε χρόνο - τα προβλήματα δεν μπορούσαν να λείπουν. Τα αντιπλημμυρικά έργα αφενός απαιτούν μεγάλα κρατικά κονδύλια, αφετέρου χρειάζεται να δρομολογούνται και να κατασκευάζονται από έναν κεντρικό φορέα, αφού δεν αφορούν αποκλειστικά έναν Δήμο αλλά έχουν να κάνουν με το γενικό σχεδιασμό στο σύνολο της Αττικής.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολλές φθορές σε σπίτια και υπόγεια, σε τμήματα του οδοστρώματος καθώς και σε δημοτικά κτήρια και μικρές επιχειρήσεις. Άμεσα οι υπηρεσίες του δήμου παρενέβησαν στις πληγέντες περιοχές στην άντληση υδάτων (σε 23 περιπτώσεις), στον καθαρισμό των δρόμων και φρεατίων από φερτά υλικά (περιοχή Πανοράματος και Άνω Πετρούπολης) και στην καταγραφή και αυτοψία σε ζημιές που προκλήθηκαν στις λαϊκές περιουσίες.

Διεκδικούμε:

- Άμεση αποκατάσταση των πληγέντων στο σύνολο της ζημιάς

- Έκτακτη επιχορήγηση του δήμου για αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες παρεμβάσεις ανακούφισης

- Να γίνουν άμεσα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Πανοράματος (ρέμα Γεώργιζα) και στην περιοχή της Αγ.Τριάδας (Περικλέους) ως διαδημοτικές παρεμβάσεις

- Να γίνουν εργασίες συγκράτησης των υδάτων στο Ποικίλο Όρος.

- Να ξεκινήσουν εδώ και τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αθήνας. 


επιστροφή στην κορυφή