Μαχητής Πετρούπολης

 

Ξεκινούν οι κατασχέσεις για χρέη στα Ταμεία

 
Ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων προς τους οφειλέτες των Ταμείων. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς «ξεπαγώνει» η διαδικασία κατασχέσεων, που είχε διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο και μετά λόγω capital controls.
 
Πιο συγκεκριμένα, άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, στη συγκεκριμένη κατηγορία των μεγαλοφειλετών ανήκουν πάνω από 8.000 άτομα, τα οποία χρωστούν 6 δισ. ευρώ.
Βάσει του σχεδιασμού το ΚΕΑΟ θα μπορεί να στέλνει στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.
Την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 110-120 δισ. ευρώ η απόφαση του υπουργείο Οικονομικών για τη ρευστότητα όσων έχουν οφειλές στην εφορία (κατ'επιταγήν μνημονίου) θα προβλέπει ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα δεσμεύονται αυτόματα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, εφόσον οι οφειλές του φορολογουμένου υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ.
Το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής: η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τους ΑΦΜ των οφειλετών που θα χρωστούν πάνω από το όριο που θα προβλέπει η απόφαση (το ποσό των 70.000 ευρώ μπορεί να διαφοροποιηθεί). Οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία και θα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις. 
- sofokleousin.gr -
 
Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα
του Σπύρου Δημητρέλη
Νέο ανακάτεμα της τράπουλας στη φορολόγηση της αυτοκίνησης ετοιμάζει για το 2016 το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τις αυξομειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το έτος ταξινόμησης και το ύψος του κυβισμού που έγιναν φέτος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για νέες αλλαγές που θα επηρεάσουν αυτή τη φορά και τις λιανικές τιμές των καυσίμων. Στόχος των αλλαγών, όπως υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο, είναι να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα φορολόγησης της αυτοκίνησης και να γίνει πράξη η επιδίωξη για μείωση των φόρων στην κατοχή των αυτοκινήτων με αύξησή τους ανάλογα με τη χρήση.
 


Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
 
- η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη, ντίζελ) κατά 5 έως 10 λεπτά του ευρώ. Η αύξηση αυτή θα μεταφραστεί σε ενίσχυση των κρατικών εσόδων κατά περίπου 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
- η σημαντική μείωση των τελών κυκλοφορίας κυρίως για τα οχήματα μεγάλης ηλικίας και πολύ υψηλού κυβισμού. Πρόκειται για οχήματα που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή άνω των 1.000 ευρώ και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους έχουν αναγκαστεί να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας
Η λογική είναι οι όποιες απώλειες εσόδων υπάρξουν από τη μείωση των τελών κυκλοφορίας να αντισταθμιστούν με αντίστοιχη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Οι σχεδιασμοί αυτοί διευκολύνονται και από το γεγονός ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών λόγω της μεγάλης υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Και μείωση τεκμηρίων
Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να εξεταστεί και ο εξορθολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού. Αυτό συνεπάγεται σημαντική μείωση του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για οχήματα άνω των 2.000 κυβικών.
- capital.gr -
 
Μέτρα - «κόλαση» 5,7 δισ. φέρνει ο προϋπολογισμός το 2016
Στα 2 δισ. οι νέες περικοπές και στα 2,2 δισ. επιπλέον φόροι – Έπεται και το Μεσοπρόθεσμο με νέα "χαράτσια" - "Απροσδιόριστα" μέτρα από 1 - 3 δισ. για τη διετία 2017-2018 - 883 εκατ. επιπλέον ο λογαριασμός από ΦΠΑ – Δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις 795 εκατ. στη φορολογία εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες - Πώς διαμορφώνονται χρέος και ΑΕΠ.
Μόνο με προϋπολογισμό ... βομβαρδισμένης χώρας μπορεί να συγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από την ελληνική Βουλή. Αν συγκριθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που ψηφίστηκε το 2014 διαπιστώνει κανείς ότι στη διετία 2015-2016 .... λείπουν από την ελληνική οικονομία 30 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 προέβλεπε για το 2016 ότι το ΑΕΠ της χώρας θα έφτανε στα 197 διεσεκατομμύρια ευρώ (με τα γνωστά ως τότε μέτρα αλλά χωρίς το e-mail Χαρδούβελη), ο νέος προϋπολογισμός το εκτιμά πλέον ​ σε μόλις 173 δισ. ευρώ, δηλαδή 24 δισ. λιγότερα ​ που θα λείψουν από την αγορά και τα νοικοκυριά.
Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. της διετίας 2015-2016, που αποτυπώνονται στο νέο προϋπολογισμό. Μόνον για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.
Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. της διετίας 2015-2016, που αποτυπώνονται στο νέο προϋπολογισμό. Μόνον για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.
· νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
· αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
· αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
· αύξηση των συντελεστών του φόρου ασφαλίστρων.
· αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
· κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.
· κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
· σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
· αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
Και έπεται συνέχεια με το νέο ​ Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, και ενώ παραμένουν και "απροσδιόριστα" μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. (και έως 3 δισ.) για να εξειδικευτούν και να ψηφιστούν, με ορίζοντα το 2017-2018.​
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατ' αρχήν, με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλη τη διάρκεια του 2016 η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από το Ιούλιο του 2015.
Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, λόγω αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής φόρου και του κύριου φόρου εισοδήματος.
Αναλυτικότερα:
1. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, η οποία επιβλήθηκε από τις 20 Ιουλίου 2015 σε πλήθος αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα ύψους 883 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς θα ισχύσει για ολόκληρο το επόμενο έτος, ενώ φέτος εφαρμόζεται μόνο για χρονικό διάστημα 5 μηνών και 10 ημερών (από 20/7 έως 31/12).
2. Το 2016 αναμένονται πρόσθετα έσοδα:
· 314 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό προβλέπεται να εισπραχθεί κυρίως με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι οποίοι νομοθετήθηκαν από το καλοκαίρι του 2015 στα ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
· 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα ανέβει από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες που τηρούν βιβλία απλογραφικά.
· 324 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ενοίκια, τα αγροτικά εισοδήματα και τα κέρδη των εταιριών.
· Για τα ενοίκια αναμένεται να καθιερωθεί νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. Το αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων να υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 142 εκατ. ευρώ.
· Για τα αγροτικά εισοδήματα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.
· Για τα κέρδη των ανωνύμων εταιριών, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των λοιπών νομικών προσώπων προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29%, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνσή τους με φόρους 150 εκατ. ευρώ στο επόμενο έτος.
3. Επιπλέον, το 2016 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις κλίμακες φορολόγησης των διαφορετικών πηγών εισοδήματος και την μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τα χαμηλά στα μεσαία και στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Εναλλακτικά εξετάζει την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.
4. Περίπου 367 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν επίσης από τα ακόλουθα μέτρα:
· Επιβολή ειδικού τέλους, ανά στήλη, κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ. Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αποδώσει 190 εκατ. ευρώ, καθώς οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την αρχική υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα απέδιδε 350-450 εκατ. ευρώ!
· Αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, που εφαρμόζεται ήδη από το 2015.
· Αύξηση συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων.
· Κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.
· Κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.
· Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
· Ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
· Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
· -Λοιπές μικροπαρεμβάσεις.
Στο σκέλος των δαπανών, 1,4 δισ. ευρώ (επιπλέον του 2015) προβλέπεται να εξοικονομηθεί από περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώσεις στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.
Από τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να περικοπούν 400 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 89 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από λοιπές μικροπαρεμβάσεις.
Τι θα αλλάξει στα μισθολόγια του Δημοσίου
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού καταγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στα μισθολόγια του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται:
· Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και με στόχο την «αποσυμπίεση» της μισθολογικής κατανομής σε ολόκληρο το μισθολογικό φάσμα και την ταυτόχρονη σύνδεσή της με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τα καθήκοντα και τη θέση του κάθε υπαλλήλου.
· Στο νέο σύστημα αμοιβών που σχεδιάζεται για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ) του υπαλλήλου. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορίας εκπαίδευσής τους και η ένταξή τους στα οικεία ΜΚ θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.
· Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη «αποσυμπίεση» σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη θα συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, θα ενισχυθούν τα επιδόματα θέσης ευθύνης και θα διασυνδεθεί ένα μέρος των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων της θέσης εργασίας του.
· Για το 2016 σχεδιάζεται η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τον περιορισμό του συνολικού αριθμού τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συγχωνευτούν τα ειδικά μισθολόγια που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες με απολύτως παρεμφερή δραστηριότητα ή θα καταργηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου με δομή μισθολογίου όμοια προς εκείνη του ενιαίου. Η αναμόρφωση αφορά στην άρση τυχόν στοιχείων στρέβλωσης που εμφανίζει κάθε μισθολόγιο αλλά και στην αναδιοργάνωση της δομής των ειδικών μισθολογίων εσόδων απαιτείται.
Χρέος - ΑΕΠ
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί το 2016 κατά 11,1 δισ. ευρώ (!) λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του κράτους στις τέσσερις συστημικές θα είναι πολύ χαμηλότερη των 10 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.
Το χρέος προβλέπεται να φθάσει στα 327,6 δισ. ευρώ από 316,5 δισ. ευρώ φέτος. Την ίδια στιγμή, στα 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καθαρές ανάγκες δανεισμού, λόγω της κάλυψης ταμειακού ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ και των αναγκών εξόφλησης 5,5 δισ. ευρώ χρεών του κράτους προς ιδιώτες.
Όσο για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, από τα 177,55 δισ. ευρώ το 2014 υποχωρεί –παρά τη μηδενική μεταβολή– λόγω αποπληθωρισμού στα 175,65 δισ. ευρώ φέτος και στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016.
 
Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης – δανειστών
Με τον πήχη να έχει χαμηλώσει ως προς την τήρηση του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, ξεκινάει από την Τρίτη ο νέος γύρος επαφών κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ των 13 προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρούν πλέον ότι ο στόχος του να κλείσουν όλα μέχρι την Παρασκευή είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.
 
Μπορεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων να θεωρείται «ελαφρύ» ώστε να εφαρμοστεί εύκολα, αλλά περιλαμβάνει αρκετά «αγκάθια». Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων και το ενιαίο μισθολόγιο είναι τα σοβαρότερα θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Ομως, ακόμα υπάρχουν διαφορές σημαντικές στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων, που καθιστούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία έως την Παρασκευή.
Το τι θα γίνει θα καταστεί σαφές στα μέσα της εβδομάδας. Στην Αθήνα θεωρούν ότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα και θα μπορούσε να κλείσουν τα μέτρα του πακέτου έως τις 22 Δεκεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμοί συμφωνούν ότι μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση η υποδόση του 1 δις ευρώ που εξαρτάται από την υλοποίηση του πακέτου, θα μεταφερθεί στην δόση που εξαρτάται από τον πρώτο έλεγχο. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι το Eurogroup πολύ δύσκολα θα συνεδριάσει εντός των εορτών για την παροχή του 1 δις ευρώ, τη στιγμή, δε, που τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ότι «αντέχουν» έως τον Φεβρουάριο.
Βέβαια, αυτό ενέχει τον κίνδυνο της επέκτασης της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα και εντός του Ιανουαρίου. Ομως, καμία από τις δύο πλευρές δεν το θέλει αυτό, καθώς θα οδηγήσει σε καθυστέρηση του πρώτου ελέγχου και των αποφάσεων για το χρέος. Ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.
- Σωτήρης Νίκας - kathimerini.gr -
 
Εκλογές ΝΔ: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας METRISI που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1452 ατόμων και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η συντριπτική πλειοψηφία, (oχτώ στους δέκα όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν) απαιτεί την άμεση διεξαγωγή των εκλογών που αναβλήθηκαν. 
 
Συγκεκριμένα:
Στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος προηγείται ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 26,6% έναντι 23,1% του Βαγγέλη Μειμαράκη .Διαφορά που αυξάνεται σε αυτούς που δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει έστω και μία 
φορά ΝΔ τα τελευταία χρόνια από 3,5% σε 4,3% υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα. 

 
Ο κ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει το 28,7%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 24,4%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 21,7% και ο Άδωνις Γεωργιάδης το 6,1%.
Παράλληλα την παράσταση νίκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ο κ. Τζιτζικώστας μιας το 29,2% όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν πιστεύει ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές έναντι 23,3% του Β. Μειμαράκη και 21,5% του Κ. Μητσοτάκη
Σε όσους δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν ο Απόστολος Τζιτζικώστας προηγείται με 28,4% έναντι 27,2% του Β. Μειμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 22,2% και τον Άδωνι Γεωργιάδη το 7,8% . 
 
ΣΠΟΡ
SUPER LEAGUE
Βέροια - Παναθηναϊκός 0-1

 
Ο Νίκος Καρέλης σκόραρε στο 86' ανήμερα της ονομαστικής του εορτής στη Βέροια κόντρα στην ομώνυμη ομάδα και χάρισε μια πολύτιμη νίκη στον Παναθηναϊκό με 1-0.
 
ΑΕΚ - Καλλονή 3-0
Η ΑΕΚ σημείωσε την τρίτη σερί νίκη στο πρωτάθλημα, επικρατώντας με 3-0 της Καλλονής στο ΟΑΚΑ, χάρη στα γκολ των Ραφίκ Τζεμπούρ και Χρήστου Αραβίδη (2) και παρέμεινε μόνη δεύτερη στο πρωτάθλημα.
 
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός 0-1
Όπως πέρυσι έτσι και φέτος ο Λεβαδειακός έφυγε με το διπλό (0-1) από την έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Μίνγκας πέτυχε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση.
 
ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 2-1
Χάρη σε γκολ των Μακ και Τζαβέλλα ο ΠΑΟΚ έκαμψε την αντίσταση του μαχητικού Πανιωνίου στην Τούμπα και πήρε τη νίκη με 2-1, "σκαρφαλώνοντας" στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Τρομερό γκολ για τους "κυανέρυθρους" ο Οικονόμου.
 
Πανθρακικός - Ολυμπιακός 3-4
Ο Ολυμπιακός επικράτησε, έστω και δύσκολα, του μαχητικού Πανθρακικού με 4-3 κι έφθασε στις 12 σερί νίκες στο πρωτάθλημα.
 
Ξάνθη - Πλατανιάς 0-2
Ο Πλατανιάς πέρασε σαν... σίφουνας από τα Πηγάδια, επικρατώντας με 2-0 της Ξάνθης, χάρη στα γκολ των Μιλούνοβιτς (28') και Ανγκούλο (60'). Απογοητευτικοί οι γηπεδούχοι, διασώθηκε μόνο ο Τσέναμο.
 
Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής 1-2
Ο Ηρακλής έκανε την ανατροπή μέσα σε διάστημα εννιά λεπτών (58'-66') και πήρε σπουδαία νίκη με 2-1 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης στο "Θ. Κολοκοτρώνης". Με 10 παίκτες για 25 λεπτά ο "Γηραιός" λόγω αποβολής του σκόρερ Κερέμ Μπολούτ.
 
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
 

 
Ολυμπιακός - ΑΕΚ 79-71
Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής, νίκησε 79-71 την ΑΕΚ στο ΣΕΦ και συνέχισε το επιτυχημένο σερί του εντός-εκτός συνόρων. Στους 19 πόντους έφτασε η υπέρ του διαφορά (59-40), προτού η Ένωση τη μαζέψει στο φινάλε.
 
Αρκαδικός-Λαύριο 98-90
Με οδηγούς τον Όστρουμ και τον Καββαδά ο Αρκαδικός δεν δυσκολεύτηκε κόντρα στο Λαύριο (98-90).
 
Κολοσσός - Κόροιβος 94-73
Έχοντας εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας, ο Κολοσσός συνέτριψε στην Ρόδο τον Κόροιβο με 94-73 και πανηγύρισε την τέταρτη νίκη του στην Basket League.
 
Απόλλων Πατρών - ΠΑΟΚ 69-68
Μεγάλη νίκη του Απόλλωνα στην Πάτρα με 69-68 του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Μέξα επικράτησε του ΠΑΟΚ με σκορ 69-68 παίρνοντας έτσι μια τεράστια νίκη και αυτό το θετικό αποτέλεσμα ήταν το πρώτο θετικό στην Πάτρα καθώς είχαν προηγηθεί τέσσερις εντός έδρας ήττες.
 
Αρης - Κηφισιά 81-68
Με τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και πρώτο σκόρερ τον Ουάιτ με 19, ο Αρης νίκησε την αξιόμαχη Κηφισιά 81-68 στο "Nick Galis Hall" για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Πάλεψε για τους φιλοξενούμενους ο Λόουερι.
 
Ρέθυμνο - Καβάλα 84-74
Βαθμολογική "ανάσα" πήρε το Ρέθυμνο που επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας εντός έδρας της Καβάλας με 84-74.
 
 
ΜΠΑΣΚΕΤ Α2
Επίδειξη δύναμης ο Φάρος, σπουδαίο διπλό για Ηρακλή
Σκόνη και θρύψαλα έκανε το Περιστέρι ο Φάρος, επικρατώντας εύκολα με 100-61, ενώ ο Ηρακλής πανηγύρισε σπουδαία εκτός έδρας νίκης κόντρα στη Λιβαδειά με 75-74.
Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:
Φάρος Κερατσινίου - Περιστέρι 100-61
Προμηθέας Πατρών - Δούκας 87-67
Μαχητές Δόξας Πεύκων - Δόξα Λευκάδας 58-54
Φίλιππος Βέροιας - Πευκοχώρι 71-64
Εθνικός Πειραιά - Ψυχικό 76-75
Λιβαδειά - Ηρακλής 74-75
Πανερυθραϊκός - Κύμη (19:30)
Ρεπό: Παγκράτι
 
 

επιστροφή στην κορυφή