Μαχητής Πετρούπολης

 

Προχωράει η γραμμή 4 του μετρό, επανεκκίνηση για τα μεγάλα έργα

 
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα του έργου της γραμμής 4 του μετρό που θα συνδέσει το άλσος Βεΐκου με του Γουδή, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. 
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός της γραμμής 4, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα φτάσει έως τη Λυκόβρυση, είναι 3,35 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, μάχη με τον χρόνο πρέπει να δοθεί προκειμένου έως τον Μάρτιο του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των αυτοκινητοδρόμων ώστε να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να μην υπάρξει ανάγκη να μεταφερθούν ως έργα-«γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο (4,5 δισ. για έργα υποδομών από 21 δισ. συνολικά για έργα του προηγούμενου).
Στόχος είναι να παραμείνει αδέσμευτο όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης. Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος, πάντως, διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι «η ΕΤΕπ έμεινε στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και σκοπεύει να παραμείνει και μετά».
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη γραμμή 4 του μετρό, αναμένεται να προχωρήσει με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή η κατασκευή θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ η λειτουργία μετά την ολοκλήρωσή του θα ανατεθεί στη ΣΤΑΣΥ, με το Δημόσιο να καταβάλλει πληρωμές διαθεσιμότητας στον ιδιωτικό φορέα της σύμπραξης. Στο σύνολο του έργου συμπεριλαμβάνεται και η υπογειοποίηση της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τους σταθμούς Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ηλύσια, Ζωγράφου και Γουδή. Το μήκος της γραμμής είναι 11,7 χλμ. και θα εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 επιβάτες.
Το συγκεκριμένο έργο γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ με δανεισμό από την ΕΤΕπ. Αλλωστε τα στελέχη της ΕΤΕπ φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα έργα του μετρό, για τα οποία θα αυξήσουν το ποσοστό της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση έως και στο 75% από 50%.
Εργα - γέφυρες
Για τους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε πως στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Το υπουργείο θέλει -εφόσον χρειαστεί- να μεταφέρει μόνο μικρά τμήματα των έργων ως γέφυρες στο επόμενο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή ενέχει το ρίσκο εάν τα έργα δεν έχουν υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος να ζητηθούν πίσω οι κοινοτικές επιχορηγήσεις.
Ειδικά για τον Μορέα και την Ολυμπία Οδό, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «ένα βαρύ χρονοδιάγραμμα με την ΕΤΕπ» προσθέτοντας: «Για τον Μορέα συμφωνήσαμε στις πρόσθετες εγγυήσεις αλλά και στους υπόλοιπους όρους που θέτουμε εμείς στο τραπέζι». Προσέθεσε, πάντως, ότι έως το τέλος της χρονιάς θα κατατεθεί στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης του Μορέα.
Επίσης το υπουργείο προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους ύστερα από την ολοκληρώσή τους συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες για βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής στην Ιόνια Οδό και τον Ε65 όπου ήδη γίνονται ανακλήσεις αγωγών και μηνύσεων από τους παραχωρησιούχους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς αντίστοιχες συμφωνίες να υπάρχουν για όλους τους αυτοκινητοδρόμους.
Ειδικά για την Εγνατία, το υπουργείο δεν επιθυμεί την ιδιωτικοποίησή της δεδομένου ότι δεν συγκαταλέγεται στις εννέα ιδιωτικοποιήσεις του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι με τα έσοδά της θα αποπληρώσει τον δανεισμό της και θα συμβάλει στη μείωση των διοδίων στους
 
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα
Με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν και οι επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, προϋπολογισμού 200 και 100 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Υποδομών.
Η επέκταση προς το Λαύριο πιθανότατα θα προκηρυχθεί εντός του 2016, ενώ αυτή προς Ραφήνα θα καθυστερήσει λόγω της προβληματικής σύνδεσης με το λιμάνι εξαιτίας του πυκνού αστικού ιστού.
Πλέον, όμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται και η Σιδηροδρομική Εγνaατία (Ηγουμενίτσα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο). Η κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων θα απαιτήσει ποσό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι' αυτόν τον λόγο και εξετάζεται το έργο να γίνει τμηματικά, αρχής γενομένης από τα τμήματα Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, καθώς το τμήμα Ηγουμενίτσα - Θεσσαλονίκη είναι το πιο δύσκολο.
Στο Καστέλι
Οσον αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, συμφωνήθηκε δανειοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες μαζί με τις απαλλοτριώσεις αποτελούν τους δύο μεγάλους παράγοντες καθυστέρησης των έργων. Οι νέοι όροι του διαγωνισμού αναμένεται να δοθούν σε διαβούλευση στα μέσα του μήνα, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, η συμμετοχή του Δημοσίου δεν θα είναι μικρότερη από 45%. υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους. Στην αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ δόθηκε από το υπουργείο Υποδομών λίστα με τα προς εκτέλεση έργα, την οποία θα αξιολογήσουν, ενώ συγκροτήθηκε κοινή επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ξένες τράπεζες για τα έργα υποδομών στη χώρα και για τον σκοπό αυτό στις 12 Νοεμβρίου θα γίνει συνάντηση και με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας.
ΠΗΓΗ: έθνος.gr
 
Bρέθηκαν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην Παιδεία
Στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ φαίνεται πως βρέθηκαν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Mega, τα ισοδύναμα θα προκύψουν από φόρο 5% στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μία κίνηση που θα μπορούσε να φέρει έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται, η νέα πρόταση θα σταλεί στους θεσμούς για να αποτελέσει βάση συζήτησης και να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος.
ΠΗΓΗ: Newmoney.gr
 
Μοσκοβισί: Βάλτε φόρους, κόψτε δαπάνες και συντάξεις και μετά μιλάμε για το χρέος
Περισσότερους φόρους και περικοπές σε συντάξεις και φάρμακα, προκειμένου να διασωθεί από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία, ήταν το deal που πρότεινε στην κυβέρνηση ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
Παρά τις θυσίες όμως, και αυτή διαπραγμάτευση θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αφού εκτός από καλές προθέσεις, ο κύριος Μοσκοβισί απέφυγε να αναλάβει και δεσμεύσεις. Η τελική συμφωνία θα περάσει από σαράντα κύματα αφού ο κύριος Μοσχοβισί έθεσε σαν ορίζοντα ολοκλήρωσής της το τέλος του χρόνου, και όχι το τέλος Νοεμβρίου.
Στην πράξη, ελάχιστες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, φαίνεται πως ανοίγουν μέτωπα, αντί να κλείνουν. Εκτός από τους πλειστηριασμούς α΄κατοικίας, ζήτημα για το οποία δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά πολιτική λύση, από την επίσκεψη Μοσκοβισί προέκυψε πως παραμένουν ακόμη ανοικτά άλλα δυο-τρία ανοικτά μέτρα, όπως:
- τα φορολογικά ισοδύναμα μέτρα, αντί της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο κύριος Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση πως πρέπει να το λύσει με τους θεσμούς.
- οι αλλαγές στις 100 δόσεις, καθώς οι θεσμοί δείχνουν να μην έχουν «χωνέψει» ότι ακόμα δεν έχει σφίξει ο κλοιός στους μεγαλοφειλέτες που «τρύπωσαν» σε αυτήν.
- το ασφαλιστικό, για το οποίο ο κύριος Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό κ.Κατρούγκαλο.
- οι δαπάνες Υγείας και ειδικά τα γενόσημα για τα οποία οι θεσμοί εξετάζουν σχολαστικά τις αλλαγές στην τιμολόγησή τους.
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοικτό να συνεχίζεται έως τέλος Δεκεμβρίου (αντί Νοεμβρίου) το παζάρι της αξιολόγησης. Έστειλε τελεσίγραφο όμως στην κυβέρνηση να τελειώνει άμεσα με τα πρώτα προαπαιτούμενα για να πάρουν σειρά τα επόμενα: «θα έχουμε συνεργασία με την Κυβέρνηση ως την Δευτέρα, πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα ως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, γιατί πρέπει να φτάσουμε τις επόμενες μέρες στα δεύτερα προαπαιτούμενα και στις δόσεις» τόνισε.
Αναφερόμενος στα «τέσσερα-πέντε εκκρεμή ζητήματα που μένουν προς διευθέτηση», προειδοποίησε πως «πρέπει, σε πνεύμα συνεργασίας, να επιλυθούν. Αν δεν επιλυθούν, θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία».
Σε μια αμφίσημη δήλωσή του μάλιστα, μετά τη συνάντηση χθες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κύριος Μοσκοβισί τόνισε πως «πρέπει πάση θυσία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα να ευημερεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη» μεταφέροντας έτσι πίεση και στην πλευρά των δανειστών.
Ανέλαβε και επισήμως έτσι τον ρόλο του διαιτητή, λέγοντας πως «η Κομισιόν δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, οι υπουργοί του Eurogroup περιβάλλουν την κυβέρνηση στη φάση αυτή με εμπιστοσύνη, υπάρχει σημαντική πρόοδος στα πρώτα προαπαιτούμενα, οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Στο άκουσμα των λόγων αυτών ο κύριος Τσακαλώτος αντέτεινε πως «αν υπάρχει καλή πίστη, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία την Δευτέρα στο Eurogroup».
Τόνισε μάλιστα πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί τις αξιώσεις των δανειστών στο σύνολό τους. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δανειστές πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Σε συνθήκες ύφεσης, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πάντα που δεν γίνονται».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κύριος Τσακαλώτος είπε και ότι «η συζήτηση για χρέος θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση».
Ενώ δηλαδή ο κύριος Μοσκοβισί δεν αποσυνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση από την αξιολόγηση, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος αποσυνέδεσε την αξιολόγηση από την συζήτηση για το χρέος!
Σιβυλλικός ήταν ο κύριος Μοσκοβισί και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Είναι ένα σύνθετο θέμα» είπε. «Στόχος είναι η θωράκιση των καταθετών.
Έγινε ένα πρώτο βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο, η προσπάθεια συνεχίζεται».
Ξεκαθάρισε δε πως το θέμα του χρέους θα είναι δύσκολο: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα success story. Πρέπει να προχωράμε με μικρά βήματα (baby steps). Όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το χρέος. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τις άλλες κυβερνήσεις» συμπλήρωσε, για να δείξει πως δεν αποφασίζει μόνος του για όσα θα συμβούν.
 
 
Το προσφυγικό με τους πλειστηριασμούς συνδέει για πρώτη φορά ο Τσίπρας
 
«Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας των Ελλήνων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου συνδέοντας για πρώτη φοράσε ανώτατο επίπεδο, το προσφυγικό ζήτημα με αυτό των πλειστηριασμών.
Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε».
Οι δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα ξεκίνησαν σε θερμό κλίμα, καθώς είπε πως «όπως κάθε φορά είχαμε με τον αγαπητό φίλο Μάρτιν μια ειλικρινή συζήτηση». Ακολούθως ενημέρωσε πως συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών και η επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, «με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση». Η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα, πρόσθεσε. Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Ελληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε «τιμή της Ευρώπης», επισήμανε.
Όπως συζητήσαμε σήμερα το ζήτημα, θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη, όπου θα έχω την ευκαιρία ως εκπρόσωπος της ΕΕ να συζητήσω ζητήματα που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο προσφυγικό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε πως «στο πλαίσιο αυτό συζητούμε την έναρξη μιας διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι τα σημείωσε «με προσοχή» και θα τα μεταφέρει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες παραπέμποντας και στα όσα θα πει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συνεκλήθη για τις 12 Νοεμβρίου στη Μάλτα.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών είπε ότι δεν αρκεί μόνο 8 κράτη μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων, πρέπει όλοι να συμμετέχουν.
«Οφείλουμε ως ευρωπαικά όργανα και ως κράτη μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες.
Παρόλα αυτά σε επόμενη ερώτηση γύρω από το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι «ρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις». «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τις δαπάνες αλλά και για τα έσοδα. Ο ΦΠΑ στα νησιά και οι πλειστηριασμοί είναι συμβολικά θέματα, θα τα πάρω μαζί μου και θα τα συζητήσω στις Βρυξέλλες. Πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα αλλά από την άλλη η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους Θεσμούς για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν πρέπει όμως να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα είπε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή λέγοντας ότι «εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ως επαίτες. Δεν διεκδικούμε ελάφρυνση αλλά τήρηση όσων συμφωνήθηκαν και όχι να βάζουν άλλοι νέα θέματα από αυτά που συμφωνήθηκαν». «Όσοι επιμένουν σε σχέδια Grexit δεν είναι μόνο ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο ο κ. Σουλτς απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταγράφονται εδώ στην Ελλάδα και η δημιουργία των hotspots στην Ελλάδα θα βοηθήσει στο να διαπιστώσουμε ποιος έχει το δικαίωμα να είναι πρόσφυγας.
«Ο στόχος του προγράμματος μετεγκαταστασης είναι να στηρίξουμε τις χώρες που πιέζονται περισσότερο. Έχετε δίκιο ότι ο σημερινός αριθμός ήταν πολύ μικρός αλλά ο αρμόδιος υπουργός με ενημέρωσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται. Σήμερα ήταν ένα σημείο εκκίνησης» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος μας πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσουν αυτές οι σκηνές δράματος στο Αιγαίο. «Δεν πρέπει να περιορίσουμε το δράμα αυτό αλλά πρέπει να το σταματήσουμε».
«Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές που έχουμε αυτή τη στιγμή και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της εκμηδένισής τους από την πλευρά της Τουρκίας εμείς πρέπει να προσφέρουμε στέγη, τροφή και βοήθεια στους πρόσφυγες. Κι αυτό πρέπει να γίνεται στα νησιά πριν τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πηγαίνουν για μια προσωρινή εγκατάσταση - πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευση για 20.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής - μέχρι να γίνεται το ταξίδι της ελπίδας. Από εκεί και πέρα όμως για εμάς είναι πολύ σημαντικό είναι αυτή η διαδικασία να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από την Τουρκία» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι δύο άνδρες νωρίτερα παρευρέθησαν στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα του κ. Σουλτς περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες καθώς και στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό -συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.
Πηγή: protothema.gr
 
Τρικυμία σε ένα ποτήρι μπύρα για την κυβέρνηση
 
Κοινοβουλευτική ήττα, μικρής εμβέλειας αλλά μεγάλης συμβολικής σημασίας κατά την παρούσα κρισιμότατη συγκυρία, υπέστη νωρίτερα το μεσημέρι σήμερα η κυβέρνηση: οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ καταψήφισαν στις αρμόδιες Επιτροπές άρθρο για τη φορολόγηση των Ελλήνων ζυθοποιών το οποίο συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με δέσμη προαπαιτούμενων, με αποτέλεσμα να μην εισαχθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια, καθώς καταψηφίστηκε και από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, το επίμαχο άρθρο ήταν μεταξύ των προαπαιτουμένων, καθώς το εμπεριείχε η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο καθώς μέρος της κυβερνώσας πλειοψηφίας δεν εμφανίζεται στην πράξη να λέει έστω συγκυριακά «ναι σε όλα τα προαπαιτούμενα». Ενόψει μείζονος σημασίας νομοθετημάτων, με επίσης δύσκολα προαπαιτούμενα, η ρευστότητα αυτή όπως παρατηρείται εντός Κοινοβουλίου, σε συνδυασμό με σειρά άλλων μεγάλων ή μικρότερων προβλημάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στρώνουν τον δρόμο έως τα ριστούγεννα για την κυβέρνηση με αγκάθια έως και με νάρκες. Η συνοχή της δικομματικής πλειοψηφίας θα δοκιμαστεί πολλές φορές, ελέχθη χαρακτηριστικά στου διαδρόμους της Βουλής.
Σημειώνεται ότι η πρώτη εξ αυτών των αναμενόμενων σοβαρών δοκιμασιών, ίσως είναι και ζήτημα ωρών ή ελάχιστων ημερών να καταγραφεί: Οι εκκρεμότητες που σύμφωνα με τους εταίρους – δανειστές πρέπει να κλείσουν οπωσδήποτε ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα, εκτιμάται ότι θα ενταχθούν είτε σε (ένα ακόμα) κατεπείγον νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση το αργότερο το βράδυ της Κυριακής, είτε σε μια «τροπολογία» που ενδεχομένως θα κατατεθεί προς ψήφιση αύριο κιόλας, ως «παράρτημα» στο πολυνομοσχέδιο που –χωρίς την διάταξη για την ζυθοποιΐα- εισάγεται απόψε στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη το βράδυ.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
 
ΣΠΟΡ
Νίκη με ανατροπή ο Ολυμπιακός, 2-1 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Ένα βήμα ήακριβέστερα ένα βαθμό μακριά από την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται πια ο Ολυμπιακός μετά την τρίτη κατά σειρά νίκη στον 6ο όμιλο, επίτευγμα που σημειώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πειραϊκής ομάδας. 
 Ο πρωταθλητής Ελλάδας νίκησε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1 με ανατροπή και ήρωα τον Φελίπε Πάρντο, που σκόραρε και τα δύο γκολ της ομάδας του, έφτασε στους 9 βαθμούς μαζί με την Μπάγερν, που διέσυρε με 5-1 την Άρσεναλ και στη χειρότερη γι΄ αυτόν περίπτωση θα είναι τρίτος και θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ με μια ισοπαλία απέναντι στην Άρσεναλ, την τελευταία αγωνιστική, θα συνεχίσει να «κουνάει το σεντόνι» και το 2016.
-kathimerini.gr
 
«Τρελά» λεφτά της FIBA σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό!
 
Η FIBA έχει βάλει ως στόχο να κάνει τη δική της διοργάνωση και τα λεφτά που προσφέρει είναι μυθικά!
Συγκεκριμένα, για τις οκτώ από τις 16 ομάδες που θα έχουν εγγυημένη παρουσία στη διοργάνωση (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ Μόσχας) προβλέπεται με τη συμμετοχή τους και μόνο στη διοργάνωση ποσό 1.687.500 ευρώ για την κάθε μία, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες (οι πρωταθλητές Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Λιθουανίας και οι τέσσερις των προκριματικών που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου) θα πάρουν από 375.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, κάθε νίκη θα πριμοδοτείται 37.500 ευρώ, συνεπώς σε μια κανονική περίοδο 30 αγωνιστικών (15 εντός και 15 εκτός έδρας) τα περιθώρια κέρδους για τις ομάδες είναι τεράστια. 
Οι ομάδες που θα προκριθούν στα προημιτελικά (όπου γίνονται play offs που κρίνονται στις δύο νίκες) και θα αποκλειστούν θα εισπράξουν επιπλέον 240.000 ευρώ, ενώ εκείνες που θα περάσουν στο Final 4 360.000 ευρώ. Οι δύο χαμένες των ημιτελικών του Final 4 θα πάρουν από 432.000 ευρώ και οι δύο νικήτριες από 648.000 ευρώ, ενώ ο ηττημένος του τελικού θα εισπράξει 432.000 ευρώ και ο νικητής 1.008.000 ευρώ! 
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Με πρόχειρους υπολογισμούς η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο, έχοντας κερδίσει περίπου τα 2/3 των αγώνων της στην κανονική περίοδο, θα βάλει στα ταμεία της περίπου 5.000.000 ευρώ!
-gazzetta.gr
 

επιστροφή στην κορυφή