Μαχητής Πετρούπολης

 

Κόκκινα δάνεια: Οι τέσσερις ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες

 

Πρόσω ολοταχώς για την εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης των κόκκινων δανείων βρίσκονται οι τράπεζες, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τα stress test των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ.

 

 

Οι τραπεζίτες ξεκινούν το πρόγραμμα με τέσσερις ρύθμισεις. Το χρονοδιάγραμμα και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να καθοριστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό, σύμφωνα με το Έθνος, σημαίνει ότι κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να ανακτήσει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρησιακά δάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «πιάσουν τους στόχους».

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια είναι:

1. Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.

2. Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

3. Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.

4. Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Πηγη:sofokleousin.gr

 

Έρχεται νέο «πόθεν έσχες» με θυρίδες, μετρητά και τιμαλφή

Τροπολογία η οποία θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, των γνωστών δηλώσεων «πόθεν έσχες», αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση έξι βουλευτών της ΝΔ, η οποία αφορούσε τα πόθεν έσχες μελών του υπουργικού συμβουλίου. Από το έγγραφο καθίσταται σαφές, ότι για τους περισσότερους από υπόχρεους, η κυβέρνηση αναθέτει εκ νέου την παραλαβή και τον έλεγχο των δηλώσεών τους, στη Μονάδα Γ΄ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

«Με το Ν. 4281/2014, η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να αφαιρέσει από τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, το σύνολο των υπόχρεων προσώπων που υπάγονταν στον έλεγχο αυτής, και υπήγαγε όλες τις κατηγορίες υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης σε μια Επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν λειτούργησε έως την 4.8.2015», αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος στο απαντητικό του έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο ίδιο έγγραφο, ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημερώνει τους βουλευτές που είχαν καταθέσει την ερώτηση, ότι «η παρούσα κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο της διαφανούς λειτουργίας και ελέγχου των περιουσιακών δηλώσεων των υπόχρεων, θα προβεί εντός του επόμενου δεκαήμερου, σε κατάθεση τροπολογίας για την επιστροφή στην Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της πλειοψηφίας των κατηγοριών υπόχρεων προσώπων και επιπλέον, επέλεξε να ενισχύσει την Επιτροπή της Βουλής, την οποία όρισε σε εννεαμελή από επταμελή, με ορισμό δύο επιπλέον μελών, δηλαδή, το Συνήγορο του Πολίτη και Σύμβουλο Επικρατείας, πρόσωπα τα οποία δεν υπόκεινται σε πολιτική επιρροή και παρέχουν τα εχέγγυα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα ελέγχου».

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Άννα Καραμανλή, Μαρία Αντωνίου, Κώστας Κατσαφάδος, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Γεωργαντάς και Ελευθέριος Αυγενάκης. Οι βουλευτές ανέφεραν ότι έχουν ανακύψει ερωτήματα για τα πόθεν έσχες δύο μελών του υπουργικού συμβουλίου, διατύπωναν τη γνώμη ότι αυτά «δεν συμβαδίζουν με τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς» και ζητούσαν να ενημερωθούν ποιες ενέργειες θα γίνουν στην κατεύθυνση της διαφάνειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τροπολογία για το πόθεν έσχες βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της και την ευθύνη για το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι, μετά την θέση σε ισχύ του νόμου 4281/2014, με τον οποίο αναδιαρθρώθηκε ριζικά η δομή του νόμου 3213/2003, διαπιστώθηκε άμεσα η δυσλειτουργία της καθιέρωσης Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων δηλώσεων απολύτως ετερόκλητων περιπτώσεων. Ως εκ τούτου, κρίθηκε απαραίτητη η επαναφορά της αρμοδιότητας της εποπτείας των πόθεν έσχες των περισσότερων υπόχρεων στην προαναφερθείσα «Μονάδα Γ'».

Η εν λόγω μονάδα θεωρείται σήμερα ως η ικανότερη Αρχή για την παραλαβή και τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ενώ η ανεξαρτησία και η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησής της, την καθιστά το πλέον κατάλληλο σώμα για την επίτευξη του στόχου του ελέγχου των δηλώσεων, με βάση τα κριτήρια που καθορίζει ο νόμος.

Κατά πληροφορίες, απαραίτητη κρίνεται την ίδια ώρα η διατήρηση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής με σημαντικό, ωστόσο, περιορισμό των δηλώσεων τις οποίες παραλαμβάνει: Το επικρατέστερο, ως αυτή την ώρα σενάριο, είναι να παραλαμβάνει η εν λόγω Επιτροπή, μόνο τα «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (καθώς και όσων κομμάτων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση), των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Για την ενίσχυση της αμεροληψίας της Επιτροπής, κρίθηκε σκόπιμη η ένταξη σε αυτήν, δύο ακόμη προσώπων: ενός Συμβούλου της Επικρατείας και του Συνηγόρου του Πολίτη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τα μη κοινοβουλευτικά μέλη της Επιτροπής αυξάνονται σε έξι πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, έναντι μόνο τριών μελών του Κοινοβουλίου. Η διατήρηση των μελών του Κοινοβουλίου στην συγκεκριμένη Επιτροπή, γίνεται προκειμένου να μην δημιουργείται συνταγματική ανακολουθία με ολόκληρο το πλέγμα των συνταγματικών και λοιπών νομοθετικών διατάξεων, που διασφαλίζουν την πλήρη ανεξαρτησία της Βουλής, ως το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της Πολιτείας.

Η τροπολογία που οδεύει προς τη Βουλή θα εισάγει νέο καθεστώς και θα «επεκτείνει» την έννοια των περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει εφεξής να περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες: Πλέον, οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώνουν το περιεχόμενο των τραπεζικών τους θυρίδων, αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμους λίθους - και γενικά, οτιδήποτε φυλάσσεται οπουδήποτε πλην των θυρίδων.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

Μίνι υπουργικό υπό τον Τσίπρα για τα προαπαιτούμενα– Δέσμη μέτρων θα αντικαταστήσει το ΦΠΑ

Μεγάλη σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για ένα μίνι υπουργικό στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Παππάς, Τσακαλώτος και η κα Γεροβασίλη. Στόχος να μελετηθούν τα προαπαιτούμενα και να καθοριστεί το πλέγμα μέτρων που θα αντικαταστήσει το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, λίγες ώρες πριν έρθει στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Επιδίωξη της κυβέρνησης έως της 9 Νοεμβρίου στο Eurogroup να κλειδώσει η απελευθέρωση της δόσης.

Την ίδια στιγμή παράταση του νόμου Κατσέλη επιδιώκει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία αποτελούν ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

 

Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι Έλληνες στα νοσοκομεία λόγω μικροβίων και λοιμώξεων

Βαρύτατη είναι η επίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε ανθρώπινες ζωές και στις δαπάνες του συστήματος υγείας. Τα πολυανθεκτικά μικρόβια κοστίζουν τη ζωή εκατοντάδων Ελλήνων νοσηλευομένων, ιδίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ συνεχίζει να διατηρεί την αρνητική πρωτιά και στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών.

Την ίδια στιγμή, παράδειγμα προς αποφυγή αποτελούν οι Έλληνες επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τον βασικό κανόνα της πρόληψης και της θωράκισης τους, τον εμβολιασμό. Η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας για τη γρίπη κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Την περίοδο 2014 – 2015 η «συμμόρφωση» του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων στον αντιγριπικό εμβολιασμό έφθασε περίπου σε ποσοστό 11% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ την περίοδο 2013 – 2014 βρισκόταν στο 4%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η Ελληνική Εταιρία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), με αφορμή τη διοργάνωση του ετήσιου 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Το εφετινό συνέδριο έχει ως θέμα «Πολεμάμε τις λοιμώξεις βελτιώνοντας τη συμμόρφωση».

Το «όχημα» για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία είναι η ένταξη της πρόληψης στην καθημερινή κλινική πραγματικότητα.

Άλλωστε βάσει του νόμου από το 2014 όλα τα δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία υποβάλλονται σε έλεγχο των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση ώστε να μπορούν (και) να δεχτούν εισαγόμενους ασθενείς από τον ιατρικό τουρισμό. Για τον δείκτη της μικροβιακής αντοχής κάθε νοσοκομείου καθίσταται υπεύθυνος ο διοικητής του.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Οριστικά άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Οριστικά ακυρώνει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη που ανακαλούσε την λειτουργία των των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας 'Ελληνικός Χρυσός '.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μετά από δυο διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών οι δικαστές (πρόεδρος Νίκος Σακελλαρίου, εισηγητής Ηλίας Μάζος) ακύρωσαν κατά πλειοψηφία την απόφαση κάνοντας δεκτές τις προσφυγές τόσο της εταιρείας 'Ελληνικός Χρυσός ', όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία 'Ελληνικός Χρυσός '.

Η απόφαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη με την έκδοση της υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφασης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Οι δικαστές κατέρριψαν τον βασικό λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε ότι παραβιάστηκε ο όρος με τον οποίο οι δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία. Οι δικαστές αντέτειναν πως αυτό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΣΠΟΡ

Τέλος ο Αναστασίου

Επειτα από θητεία δυόμισι ετών ο Γιάννης Αναστασίου αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, με την ΠΑΕ να ανακοινώνει τη λύση συνεργασίας, κοινή συναινέσει.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Γιάννη Αναστασίου.

Μετά από 2,5 χρόνια κοινής πορείας κλείνει ο κύκλος μιας γεμάτης διαδρομής. Σε αυτό το διάστημα πανηγυρίσαμε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2013, αλλά και μεγάλες νίκες με ξεχωριστή σημασία για την ομάδα και τον κόσμο».

Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: "Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού, κ. Αλαφούζο για τη συνεργασία που είχαμε σε αυτά τα 2,5 χρόνια. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που υπηρέτησα αυτό το σύλλογο, ο οποίος μου πρόσφερε πολλά. Ευχαριστώ επίσης όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μου, τους ποδοσφαιριστές, τους υπαλλήλους στο προπονητικό κέντρο αλλά και τους ανθρώπους στα γραφεία της ΠΑΕ, όπως και τον κόσμο της ομάδας. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες στον Παναθηναϊκό".

 

Γλίτωσε το «έμφραγμα» στην παράταση ο Ολυμπιακός

Μετά από ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στην παράταση, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 104-99 του ΠΑΟΚ στην μισοάδεια, αλλά ενθουσιώδη Πυλαία.Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου εμφάνισε και πάλι πολλές από τις «ασθένειες» που τη χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής (ευάλωτη άμυνα, έλλειψη χημείας στην επίθεση), όμως την κρίσιμη στιγμή έβγαλε χαρακτήρ κι έτσι γλίτωσε απο μια οδυνηρή ήττα.

Γ. ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Πήραμε μια σημαντική νίκη απέναντι σε έναν αξιόμαχο αντίπαλο που είχε αρνητικά αποτελέσματα και ξέραμε πως αυτό θα του έδινε έξτρα κίνητρο. Το ματς ξεκίνησε έχοντας συγκέντρωση, πήραμε διαφορά 7-9 πόντων, αλλά μετά πιστέψαμε πως το ματς θα ήταν εύκολο. Είχαμε ασυννενοησίες στην άμυνα με αποτέλεσμα στα τελευταία 5 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου να δεχτούμε 17 πόντους. Εκεί χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχαμε ετοιμότητα».

Σ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Πιστεύω πως δεν την άξιζε την νίκη. Μπράβο στους παίκτες μου, έπρεπε να κερδίσουμε το παιχνίδι με την εμφάνιση που κάναμε εμείς και αυτή που έκανε ο Ολυμπιακός. Εμείς καταφέραμε να βγάλουμε εκτός αγώνα τον Ολυμπιακό αλλά μετά ήρθε η κόπωση των παικτών. Υπήρχε και η πίεση και οι παίκτες δεν ήταν τόσο φρέσκοι. Χάθηκε στις λεπτομέρειες το παιχνίδι, με μια άστοχη βολή και με μια καλή άμυνα που δεν έγινε (σ.σ. εννοεί πριν οδηγηθεί το ματς στη παράταση). Αυτό είναι το μπάσκετ...».

Νίκη ανάσα για τον Ηρακλή

Με δύο γκολ του Ντιέγκο Ρομάνο ο Ηρακλής επικράτησε στην έδρα του με 2-0 του Ατρομήτου. Ο Ηρακλής ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ο Ατρόμητος πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο αλλά χωρίς αποτέλεσμα ενώ έχασε και πέναλτι με τον Λε Τάλεκ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αναμένεται ηλιοφάνεια. Ο καιρός θα είναι θερμός με υψηλότερη θερμοκρασία τους 20ο C. Toβράδυ η θερμοκρασία θα πέσει στους 14ο C.

Ανατολή: 6:52

Δύση: 17:24


επιστροφή στην κορυφή