Μαχητής Πετρούπολης

 

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του ΑΤ Καματερού


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο της Λ. Φυλής έξω από το ΑΤ Καματερού πραγματοποίησε σήμερα η Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, που εναντιώνεται στην απόφαση να κλείσει το αστυνομικό τμήμα της περιοχής στα πλαίσια της συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων, μετά από σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.


Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο 52 Αστυνομικά Τμήματα θα κλείσουν στην Αττική. Από αυτά τα τέσσερα είναι στη Δυτική Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Αστυνομικό Τμήμα Καματερού βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από το σούπερ μάρκετ στο οποίο έγινε η ληστεία το περασμένο Σάββατο, και όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής η άμεση επέμβαση των αστυνομικών του συγκεκριμένου τμήματος μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις ήταν καθοριστική ώστε να συλληφθεί ο δράστης.
Οι κάτοικοι επίσης τονίζουν ότι λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν αστυνομικά τμήματα, αλλά πρέπει να επανδρωθούν και να εξοπλιστούν περισσότερο.  
Η συγκέντρωση έγινε επί της Λεωφόρου Φυλής, έξω από το Α.Τ. Καματερού, και λόγω της μεγάλης και δυναμικής συμμετοχής των κατοίκων, η Λ. Φυλής έμεινε κλειστή για σχεδόν ώρες.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης ο οποίος τόνισε την αποφασιστική άρνηση του Δήμου στην υποβάθμιση της πόλης και στην υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
Ο Δήμαρχος κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να μην κάνει λογιστικούς υπολογισμούς στα χαρτιά, αλλά να λάβει υπόψη του την πραγματικότητα της πόλης. Τις μεγάλες ανάγκες σε αστυνόμευση που υφίστανται στο Καματερό λόγω και της θέσης του σε μια από τις εισόδους της Αθήνας.
Συνεχίζοντας, ο κ. Νίκος Σαράντης διατύπωσε το ερώτημα, αν θα μείνουν άραγε αφύλακτες οι συνοικίες της Αττικής, όπου κατοικούν κυρίως οι επώνυμοι και οι ισχυροί ή και πάλι θα βρεθούν αδικημένες οι λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας.
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η προστασία και η ασφάλεια των κατοίκων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις της πολιτείας. Η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να μην ισχύει για το Καματερό. Δεν πρέπει να το δεχτούμε, δεν θα το δεχτούμε, δεν θα γίνει».
Η αποφασιστικότητα αυτή χαρακτήριζε ολόκληρη τη συγκέντρωση των κατοίκων των Καματερού, στην οποία συμμετείχαν η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, οι Σύλλογοι της πόλης και πολλοί μαθητές από λύκεια που έδωσαν τον δικό τους τόνο. Το αίτημα να μην απομακρυνθεί το Α.Τ είναι πράγματι πάνδημο στο Καματερό. Μάλιστα, ο κ. Νίκος Σαράντης μιλώντας σε δημοσιογράφους τηλεοπτικού συνεργείου έκανε την πρόταση εν ανάγκη να εγκατασταθεί το Α.Τ. Καματερού σε δημοτικό κτίριο της πόλης.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο, οι κινητοποιήσεις του Δήμου και των κατοίκων θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέχρι να εξασφαλιστεί ότι το Α.Τ. Καματερού δεν θα φύγει από την πόλη, με επόμενο βήμα το κλείσιμο του Δήμου.

Το σοκ από τη ληστεία
Παράλληλα η τοπική κοινωνία ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από την απόπειρα ένοπλης ληστείας του σούπερ μάρκετ που είχε κατάληψη τον σοβαρό τραυματισμό και σύλληψη του δράστη.
Ο αρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης, που με ψυχραιμία εξουδετέρωσε τον ληστή του σούπερ μάρκετ στο Καματερό, περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε ο ίδιος, οι συνάδελφοί του, το προσωπικό και οι πελάτες του καταστήματος.
"Ξαφνικά εμφανίστηκε μια γυναίκα τρέχοντας, η οποία μας έδειξε καταφατικά ότι το άτομο είναι στο συγκεκριμένο σημείο. Λίγο αργότερα το άτομο εμφανίστηκε στη τζαμαρία με το όπλο προτεταμένο, έχοντας καθαρό στόχο.
Ενήργησα πυροβολισμούς εναντίον του ωστόσο το άτομο δεν επλήγη, δεν τραυματίστηκε αφού έφυγε τρέχοντας προς τα μέσα. Ανέβηκε στον πρώτο όροφο που ήδη πριν την άφιξή μας είχε οδηγήσει όλους τους πελάτες και τα παιδιά τους. Ο δράστης είχε οδηγήσει όλους τους πελάτες κάποιοι από τους οποίους είχαν και τα παιδιά τους μαζί τους, ψωνίζανε.
Έριξα τρεις με τέσσερις σφαίρες από απόσταση είκοσι – τριάντα μέτρων, πριν πάρει την όμηρο. Στη συνέχεια οι δύο συνάδελφοι, ο ένας συνάδελφος της ασφάλειας με τα πολιτικά και ο έτερος συνάδελφος πλησιάσανε την πόρτα. Ο συνάδελφος με τη στολή προσέγγισε σερνόμενος μέσα στο κατάστημα.
Στη συνέχεια το άτομο βγήκε από το ασανσέρ έχοντας πιάσει μια κοπέλα, ταμία με κεφαλοκλείδωμα. Της είχε κολλήσει το πιστόλι στον κρόταφο και φώναζε “πετάξτε τα όπλα, θα την σκοτώσω”. Δεν του μίλησα.
Παρακολουθούσα κάθε κίνησή του. Δεν μπορούσα γιατί ήμουν στην τζαμαρία ακριβώς απ' έξω. Οι συνάδελφοι όμως άκουγα ότι του έδιναν εντολές “πέταξε το όπλο, πέταξε το όπλο.
Όταν ήρθε ακριβώς απέναντι από μένα κατάφερε εντελώς ακαριαία να φύγει η όμηρος. Έστρεψε το όπλο προς το μέρος μου. Πυροβόλησε μια φορά και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο προς τον συνάδελφο που βρισκόταν κάτω από το ταμείο προκειμένου να τον σκοτώσει. Τότε ενήργησα επανειλημμένως με αποτέλεσμα ο δράστης να πέσει αιμόφυρτος πάνω στο ταμείο και εν συνεχεία στο έδαφος.
Εγώ ήμουνα στη τζαμαρία που βλέπει το ταμείο στα 4 μέτρα. Από τη μια πλευρά του ταμείου ήταν ο δράστης με την κοπέλα, την όμηρο που κατάφερε να διαφύγει και από την άλλη μεριά του ταμείου σε απόσταση 1 μέτρο από τον δράστη ήταν ο συνάδελφος που είχε πέσει στο έδαφος.
Τον πυροβολώ. Δεν είχα άλλη επιλογή. Αν είχα άλλη επιλογή, θα σκότωνε τον συνάδελφο. Απ' ότι ενημερώθηκα, οι σφαίρες τον έπληξαν στον θώρακα, στην κοιλιά, στην κλείδα και στο πόδι. Όταν έπεσε αιμόφυρτος, αρχικά μας έδωσε την εντύπωση ότι έχει καταλήξει. Ωστόσο όταν πλησιάσαμε, άνοιξε τα μάτια του και μας λέει “ρε ... φέρτε μου νερό”.

Η μαρτυρία του πατέρα
Στα απόνερα της ένοπλης ληστείας και τα λόγια του πατέρα του ληστή του σουπερ μάρκετ που αποκαλύπτει το πρόβλημα του γιου του με τα ναρκωτικά, αλλά και τις τρεις προηγούμενες "επισκέψεις" του στο συγκεκριμένο κατάστημα.
«Και στις τρεις ληστείες που έχει κάνει, δεν έχει ανοίξει μύτη. Κατά βάθος είναι καλό παιδί, είναι... ψυχούλα. Δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, μου έλεγε “πατέρα δεν μπορώ να ακουμπήσω άνθρωπο”», είπε ο πατέρας του 38χρονου ληστή υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το όπλο του δράστη ήταν ψεύτικό.
«Το πήρε ένα ευρώ από το περίπτερο… Έμαθα ότι δέχτηκε εφτά σφαίρες» πρόσθεσε ο ίδιος και αποκάλυψε πως «ο γιος του δεν άφηνε το ψεύτικό όπλο από τα χέρια του, γιατί είχε πάρει τις αποφάσεις του. Δεν ήθελε να πάει ξανά στην φυλακή, προτιμούσε να τον σκοτώσουν».
Το μόνο που ήθελε ο γιος μου, είπε ο πατέρας του 38χρονου, ήταν να εξασφαλίσει την δόση του. «Πήγαινα εγώ ο ίδιος και έπαιρνα στο παιδί μου τη δόση του, του αγόραζα τον θάνατο! Εκεί έχουμε φτάσει», είπε κλαίγοντας.


επιστροφή στην κορυφή